4 de maig 2006

La revolució democràtica a Bolívia

No entenc tota aquesta caduca classe política i periodística que ens redeja a tot hora. Com els pot estranyar que Evo Morales i el seu govern finalment es decidissin a nacionalitzar les empreses que gestionen els hidrocarburs. No només es que ho vingués advertint des de que va prendre possessió del càrrec de president electe de la República, que a més, era una de les promeses electorals que va fer al llarg de la campanya que el va portar a ocupar el càrrec amb els vots del 54% de l’electorat.

Ja en el passat, es van fer intents al respecte; Encara ara, almenys en intencions, existeix una diferència notable amb qui ho va intentar anteriorment. Morales ha advertit que aquesta és la nacionalització d’hidrocarburs definitiva i que es prendran les mesures pertinents per que l’Estat Bolivià no torni a perdre la gestió d’aquests recursos.

En principi el que es nacionalitza són les accions de les empreses Chaco, SA; Andina, SA; Transredes, SA; suficients com per que l’estat obtingui el 51% del total. No tenia lògica de cap tipus que l’estat Bolivià no intervingués en la gestió dels recursos naturals, tenint en compte, els nivells de pobresa als quals la majoria de la població boliviana es troba, i a més, sent el segon país sud-americà en producció d’hidrocarburs. No té cap lògica que els països que disposen de més riqueses naturals del planeta, estiguin sotmesos en la més absoluta pobresa, sobretot perquè aquests recursos estiguin sent explotats per empreses de fora en règim d’explotació.

Pot ser que no agradi la mesura presa per Evo Morales, pot ser que a molts els hi sembli una forma poc occidental, civilitzada i neoliberal de treure profit d’un dels recursos que els són propis a l’estat bolivià i als seus ciutadans. El que està clar és que és necessari, va ser advertit amb antelació, i a més, s’ha donat un plaç de temps a les empreses estrangeres que explotaven aquests recursos, per que s’adaptin als nous contractes que se’ls hi ofereix.

"(...) No es posible que algunos sigan buscando como saquear, explotar, marginar. No solo nosotros queremos vivir bien, seguramente algunos tienen derecho a vivir mejor, tienen todo el derecho a vivir mejor, pero sin explotar, sin robar, sin humillar, sin someter a la esclavitud. Eso debe cambiar hermanas y hermanos. (...)"

1 comentari:

Andreu ha dit...

S'ha acabat el temps en què es parlava simpàticament del jersei d'Evo Morales...