11 de febr. 2010

Treballador: la gallina dels ous d'or


En un context de profunda crisi del capitalisme mundial, els intents desesperats dels diferents governs en suavitzar els efectes de la mateixa, mitjançant la injecció massiva de diners públics en l'economia, han arribat a la seva fi. Amb la metxa encesa del mercat de deute públic a Grècia, l'especulació massiva dels mercats financers ha començat a castigar les emissions de deute dels governs occidentals. L'estat espanyol ha fet sonar totes les alarmes en assolir una xifra escandalosa de 4 milions d'aturats i un 11,4% de dèficit públic l'any 2009, sent víctima de la fugida i de l'especulació del capital internacional.

L'esperpèntic sistema en el qual s'ha convertit el capitalisme, ha arribat a crear una situació en la qual els mercats financers que han rebut ajuts públics multimilionaris l'últim any, especulen contra els estats que precisament han donat aquests ajuts, pel risc d'impagament del deute dels mateixos. Lluny de no cedir a les voraces pressions del capital financer, el govern del PSOE ha claudicat i ha llançat un programa salvatge de retall de drets laborals, fent recaure sobre les classes treballadores el pes del deute públic i la crisi.

Aquest programa es basa en tres eixos de retalls històrics contra els treballadors, que consisteixen en una reducció dràstica de la despesa pública de 50 mil milions d'euros (no diuen d'on però ens ho podem imaginar), l'augment de l'edat de jubilació als 67 anys i del període de càlcul de les mateixes, i una proposta de reforma laboral que estableix les bases per negociar l'eliminació d'una sèrie de drets fonamentals dels treballador i treballadores.